När man pratar om skogens guld brukar man oftast syfta på kantareller, trattkantareller eller kanske svamp rent allmänt. Nu till hösten är skogens guld tillgängligt för alla med ett par stövlar och kanske ett sjätte sinne för att hitta det svåråtkomliga men goda.
Trattkantareller
Trattkantarellen har en tunn, trattformad hatt (kan vara nedsänkt mitten på hatten) och en gulbrun till svart ovansida. Hattens undersida har gula till gråa grenade förhöjningar (åsar) som löper ner på foten. Foten är ihålig och brungul till gul-färgad. Säsongen är mellan september och november.
Det kan vara svårt att se skillnad på Trattkantareller och andra svampar ibland. Till exempel kan kantarellen vara lik Rödgul Trumpetsvart (ätlig) som har samma storlek, färg och form men istället är ”rynkig” under hatten. En annan svamp som är lik trattkantarellen är slemmurkling. Det är en geléaktig svamp som saknar åsar (förhöjningar av ytan) till skillnad från trattkantarellen som har åsar.
Kantareller
Kantarellen växer i barr-och lövskog över hela Sverige. Skillnaden mellan trattkantarell och kantarell är att hela kantarellens kropp är gul. Hattens ovansida är slät med oftast vågig hattkant. Hattens undersida har grenade åsar som löper ner på kantarellens fot. Svampens ”kött” är gulvitt med skarp smak och fruktig doft. Kantarell-säsongen börjar redan i juni-juli och kan fortsätta långt in på senhösten. Kantarellen kan förväxlas med narrkantarellen som har skivor istället för åsar under hatten.
Stensopp eller karljohanssvamp
Karljohanssvamp tillhör de så kallade sopp-svamparna. Det som kännetecknar sopp-svamparna är att de har rör under hatten och inte skivor. Karljohansvampen kan förväxlas med Gallsoppen som är en besk och oätlig svamp. Hatten är ljusbrun till mörkbrun, oftast skrynklig mot hattkanten. Foten är vit till ljusbrun och vanligen knubbig med ett vitt ådernät. Rören under hatten är vita när svampen är ung och blir senare gula och gulgröna. Svampköttet är vitt och smaken är mild.
Så nästa gång du är ute och strövar i skogen se om du hittar någon av de här läckra matsvamparna och se framförallt till att du hittar rätt. Ingen vill väl råka ut för dålig mat och framförallt inte dålig svamp.
Källa: www.svampguiden.com
Av: Veronika Brink