fabriksarbetaren-som-blev

I vår serie om intressanta personer besöker jag denna gång hälsoutvecklare Eva Stanleysson från Karlshamn. Hon har sitt företag i Bromölla och mitt i julpyntandet kommer jag till hennes lilla kontor på Fjälkingegatan. Snön yr ute och Eva hälsar mig välkommen in och efter att ha fått en värmande kopp kaffe ber jag Eva berätta om sin uppväxt i det lilla samhället Svängsta norr om Karlshamn.

Enda barnet I byn där Mörrumsån svänger, och där en gång hästarna tog sig en svängom i åvattnet innan färden gick vidare mot Småland, fanns på sextiotalet ett sjudande liv. Bland de många fabriker som var igång arbetade föräldrarna på Facit. Så fort familjen var lediga från instängdheten i fabriken bar det iväg ut i naturen för allt från bärplockning till fiske i någon av de omkringliggande sjöarna. ”Hälsotänkandet fick jag med mig hemifrån”, säger Eva som var det enda barnet. Hon berättar om sin trygga barndom, men vill ändå berätta att någon i familjens närhet tyckte det var synd att blev en flicka. ”Bättre om det hade blivit en pojke”, sa de och log menande. ”Det satte sig fast i mig”, säger Eva och menar att hon alltid har fått bevisa att hon minsann klarar lika mycket som en pojke. ”Det var nog därför jag tog busskort, spelade fotboll och gjorde sådant som brukar tillhöra mäns områden”. Blev minkfarmare Efter att själv ha jobbat på Facit några år träffade hon Olle från Listerlandet. Det blev giftermål och snart tog de över svärföräldrarnas minkfarm i Mjällby.

”Det var tufft att flytta till en så speciell plats som Lister”, säger Eva och berättar att i början hade hon svårt med den listerländska dialekten. Hon berättar om jobbet som minkfarmare där hon fick göra allt som krävdes på en minkfarm, vilket utöver att sköta om de tusental minkarna även ingick att avliva och flå dem. Inget kvinnojobb Minknäringen hamnade i en svacka i slutet av nittiotalet och efter några år som vaktmästare på Hotel Iföhus i Bromölla fick Eva jobb på Iföverken i samma by. Jobbet bestod mestadels i att torrputsa handfat, men även här kom hennes kunskaper i att köra truck till nytta. Ett manligt arbete tyckte många, speciellt den man hon har att tacka för att hon bröt sig loss från detta monotona och föga utvecklande arbete.

Mannen, en kollega till Eva, undrade förnedrande vad en kvinna egentligen hade här på fabriken att göra. ”Det här är väl inget kvinnogöra”, tyckte han och log försmädligt. Det var signalen till Eva att bryta livstrenden. Det är den mannen jag har att tacka för att jag vågade bryta mig loss, men de viktigaste personerna att tacka, utöver mina barn, är ”hackspettarna”. Eva förklarar att ”hackspettarna” är sju kvinnliga vänner som har hållit ihop och stöttat varandra i trettiofem långa år. Efter ett tag sade hon upp sin anställning och för sex år sedan vågade hon starta sitt eget företag i hälsoutvecklingsbranschen. Skilsmässan från Olle gjorde också sitt till att hon bröt sig loss ifrån invanda mönster och med några väl genomförda projekt med vattengympa vågade hon ta steget fullt ut.

Framgångsrik företagare Idag driver Eva ett framgångsrikt enmansföretag där hälsoutveckling står i fokus. Förutom vattengympa finns stresshantering, massage och kostrådgivning i företagets breda register. Eva har också utbildad sig till projektledare där hon erbjuder sina tjänster att medverka i förändringsarbete i företag och organisationer, speciellt inom kost och näring. Just nu håller hon på att utveckla temaresor för kvinnor. Resorna kombineras med stresshantering och kostrådgivning. Ett annat önskeprojekt är att få vara med och utveckla restaurangverksamheter som vågar satsa på LCHF-kost (Low Carb, High Fat), vilket innebär mat med lite kolhydrater och en högre andel fett. ”Det finns inte många restauranger som vågar sig på det”, säger Eva men avslöjar att hon redan har kontakt med en restaurang i Bromölla. Egen korv En kväll i bastun, efter en vattengympa, kom Eva i kontakt med en av ägarna till Bromölla Chark.

Eva som länge tyckt att all korv som säljs i Sverige har alldeles för låg kötthalt. Hon ville ha en LCHFkorv med riklig kötthalt. Sagt och gjort. Efter ett tag förverkligades idén och idag kan man i många butiksdiskar hitta Evas korv som fick varunamnet Din Korv. Så kan en bastukväll sluta. I alla fall om man träffar Eva Stanleysson, fabriksarbeterskan som bröt sig loss och gjorde vad hon drömt om.

Text och foto: Thommy Bergholts

Föregående artikelRäven raskar över isen…
Nästa artikelKvinnofrukost i hälsans tecken