Bromölla
Låt mig klargöra innebörden av den något dramatiska rubriken. Vår lilla vrå av världen, det vill säga Skånes nordöstra hörna har inte alltid legat som idag.
För 80 miljoner år sedan låg Bromöllatrakten med sina kringliggande odlingsarealer och böljande landskap där våra dagars Medelhav nu ligger. Det var Kritatid och det som med tiden blev Ivö klack, Ryssberget, Kjugekull och andra urbergshöjder stack upp som öar i en skärgårdsliknande havsmiljö. Havet var relativt grunt, varmtempererat och synnerligen fyllt av liv.

Foto: Fossilforum – Filip Lindgren
På bottnarna myllrade det av musslor, snäckor, armfotingar, sjöborrar, svampdjur, havstulpaner och många andra livsformer. Mäktiga stim av belemnitbläckfiskar drog omkring. Diverse benfiskar och broskfiskar förekom i stora mängder. Vi har hittat rester av 10 arter benfisk och 40 arter broskfisk, mest hajar men även rockor.
Kungarna i detta hav var de marina reptilerna. Plesiosaurierna och Mosasaurierna. Dessa Havsdrakar förekom i många olika varianter. Vissa blev gigantiska med längder på upp emot 12-14 meter.
Resterna av detta hav och dess innevånare finns idag varsamt inbäddade i sanden och kalken under våra gator, torg och trädgårdar. Där jag bor ute i Norreskog finns krithavets avlagringar på 27 meter djup. Den sedimentära berggrunden kallas för Kristianstadsbassängen och den löper från Listerlandet i ost över Kristianstadsslätten bort mot Hässleholm i väst samt ner mot Åhus i syd. På sina ställen är dessa avlagringar rika på fossil. Som ett slags visitkort från svunna tider i vår planets historia, finns de bevarade till våra dagar.
1993 släpptes den första Jurassic park filmen. Min då 5-årige son var inte helt glad över att han inte fick följa med på bion. Dagen efter startade vi som Fossiljägare som kompensation.
20 år senare hade vår samling växt till en av landets mest kompletta privat. Havsdrakarnas hus och Åsens fältstation såg dagens ljus tack vare pengar från Leader Skånes ESS och ett gediget samarbete med flertalet andra parter.
Utställningen i stationshuset har ca. 50 000 inpasseringar om året och Fältstationen som just nu rullar i gång med sin 12.e säsong brukar notera runt 1000 besökare per verksamhetsår. Sveriges enda paleontologiska fältstation drar folk från när och fjärran.
Det har även varit lite mediebevakning. Ett flertal tv inspelningar och radioreportage har förekommit. Mest exponerat är nog inslaget med ”Stjärnorna på slottet”. Den fossilrika sanden våtsiktas och man behåller givetvis allt man hittar. Vid premiärturen hittades en svanskota från en plesiosaurie (svanödla) av en ung glad göteborgare.
2024 hittades 30-40 kotor från samma individ av plesiosaurie. Det var nytt sverigerekord! Fältstationens mest exklusiva fossil kommer från landlevande och växtätande dinosaurier. Varje år brukar någon enstaka tand eller annan lämning dyka upp.
Bruksorten Bromölla grundar sig på de brytvärda volymerna av kaolinlera och kalksten från Ivön. Utan dessa hade aldrig Iföverken etablerats och Bromölla hade kanske ”bara” varit en villabebyggelse med några bondgårdar. Vem vet? Nu blev det ju inte så. Rester av plesiosaurier hittades vid råmaterialbrytningen. Dessa blev inspiration till vår vackra Scanisaurusfontän. Detta är en sann Bromöllaikon!
Mer att läsa, information och bilder finns på www.havsdrakarnashus.se
Bästa Hälsningar
Filip Lindgren,
verksamhetsledare och guide.