Vi behöver alla vara ensamma ibland. Det är då vi återhämtar oss, bearbetar intryck, får möjlighet till reflektion och skapande. Hur mycket egentid var och en behöver varierar från individ till individ.
Ofrivillig ensamhet kan däremot vara obehaglig. Det är en sorts längtan efter ett djupare band till andra människor som ser och förstår oss. Ur neurovetenskapligt perspektiv är denna typ av ensamhet en form av separationsångest.
När vi tänker på ensamma människor föreställer vi oss ofta äldre som bor själva och knappt träffar någon. Enligt en brittisk studie från 2021 svarade 27% av respondenterna över 75 år faktiskt att de ofta eller mycket ofta kände sig ensamma. Men studien visade att 40% individer mellan 16 och 24 år drabbades lika mycket av ensamheten. Ofrivillig ensamhet är inte unik för äldre.
Här är några råd för hur du kan hantera ofrivillig ensamhet.
*Gör något utanför hemmet varje dag. Gå till platser där det finns andra: bibliotek, café, teater, bio, utställningar, marknader. Småprata med andra, våga bjuda in till kontakt. Gå med i någon cirkel eller förening. Om du känner dig för ängslig välj till att börja med aktiviteter där man gör något vid sidan om varandra.
*Promenera runt kvarteret där du bor. Gå/åk till din favoritpark eller skog. Det är väldokumenterat att vistelse i naturen reducerar stress och ångest och får oss att känna sig harmoniska.
*Fyll ditt hem med ljud. Musik, podcaster och pratshower kommer kanske inte att ta bort ensamhetskänslan men de kan höja ditt humör.
*Ring en vän även om du inte träffat honom/henne på länge. Interaktioner på distans kan också hjälpa hantera ensamhet. Trots att det är mycket lättare att skriva sms och chatta, underskatta inte kraften i att faktiskt prata med någon.
*Hur du tillbringar tid med andra spelar också roll. När du känner att du behöver skapa ett djupare band till någon, testa att göra samtalet mer meningsfullt. Dela med dig av dina känslor, personliga upplevelser och erfarenheter. Ställ frågor till din samtalspartner och lyssna närvarande på vad de har på hjärtat. Prata om viktiga saker som jobb, gemensamma intressen, kreativa projekt, meningsfulla minnen.
*Utforska dina kreativa sidor. Skapande kan ge dig känsla av uppfyllelse och tillfredställelse. Även om det inte kan ta bort ensamhetskänslan helt hjälper det dig fokusera på annat.
*Tillbringa tid med djur. Forskning visar att husdjur förbättrar vårt mående. Ytterligare en fördel med att exempelvis äga en hund är att du kommer att behöva gå ut med hunden regelbundet. Om du inte kan skaffa husdjur kan du i stället mata fåglar. Detta är särskilt aktuellt nu på vintern när de har svårt att skaffa sig föda.
*Skifta perspektiv: gör något för andra. Engagera dig i ideellt arbete som ligger nära dina värderingar. Har du ingen att fira julafton med? Bjud in någon som också är ensam.
Reflektera över vad som får dig att känna dig ensam. Om ensamhetskänslan har blivit kronisk och du har svårt att komma ur ångest och nedstämdhet sök professionell hjälp. Oftast är ensamheten ett övergående tillstånd.
Ekaterina Johansson, leg psykolog