Bromölla
I ett svep så faller vi helt pladask för ett hus som vi kan se oss själva bo i resten av livet. Som en dröm att få tillgång till ett nytt boende och kunna bygga drömmar för framtiden. Vi har haft hantverkaren i familjen att kolla huset och även en besiktningsman har gått igenom allt, kan man tycka.
Det är efter 6 månader som det inträffar, drömmen blir till en mardröm. Läckage i huset och källaren fylls med vatten. Det går inte att gå på toalett och inte att duscha utan så fort vi spolar vatten så rinner det från taket ner till källaren.

Ny avloppsbrunn med relinad ledning.
golvbrunn redo att rensas.
relinad ledning.

Vår villa från 50-talet som var drömmen ger nu oss problem som vi hoppas kunna fixa genom att ringa A Relining AB så de kan komma och spola rent rören så vi kan gå vidare.
Sagt och gjort rören blev spolade och vattnet rinner nu undan ut i avloppet. Då A Relining spolade rent avloppet så passade de på att filma avloppet också och nu får man det ”svart på vitt”. Avloppet är så pass dåligt att det håller på att falla samman, berättar de. Du kommer att ha ett stopp till inom några månader.
Det innebär att man måste bila upp avloppet i hela golvet/ Taket, frågar jag de.
Nej säger killen på A Relining, vi kan fixa det med att renovera ditt avlopp men om vi väntar längre kan det bli värre och rören faller samman och då måste man tyvärr bila upp golvet för att byta rör.
Detta är ett vanligt scenario som utspelar sig hos massor av husägare som inte kollar avloppet innan man tar beslutet att köpa ett hus. Avloppen kan bli en dyr affär för de som inte har koll på hur och vad som behöver fixas.
I Sverige har vi många fina hus som renoverats i många år men det är en tickande bomb med alla avlopp som ingen ens tänkt på.
Alternativet att kunna kontrollera avloppet innan man köper huset finns men även att inspektera och åtgärda. Så vi vet att det kommer att falla samman någon gång så passa på om du inte har några problem i dag att kontrollera hur det ligger till. Hus från 30-70-talet har oftast brister och en hel del stora brister som snabbt kan åtgärdas om man har lite tur.
Hur länge vågar du vänta med att kontrollera?
Foto: Privat

Föregående artikelNöbbelin & Jacobsson Maskin AB.
Nästa artikelSol, sång och glädje på allsång i Holje parken