Olofström
Skördefest, höstfest eller folkfest kan man kalla denna efterlängtade skördedag som nu arrangeras för 25:e året i rad och hålls sista lördagen i september.

Kristina Severin Rajala & Cecilia Leanderson tillsammans med Tapper

Välkomna till en matmarknad med höstens produkter, musik, barnaktiviteter och mycket mer. Kom närmare smakupplevelserna och upplev blommor och frukter med alla dina sinnen. 48 utställare visa sina olika produkter på nya torget och solsidan och här kan ni köpa egenrostat kaffe och egna kryddblandningar från Etiopien, höstkransarna är mycket populära och det är mycket hantverk såklart. Blomstergården i Kulla, säljer bland annat färska och torra snittblommor. Lönneholms utegrisar från Agerum är en ny aktör som säljer fläskkött och korvar från egen gård. Är ni intresserade av en god hälsa så måste ni besöka storlekplasten där Ett Blekinge för hälsan presenterar Heja Kropp och Knopp. Att motion i alla dess former har positiva effekter på hälsan är ett känt faktum. Under Heja kropp och knopp är de med och uppmärksammar motionens inverkan på den fysiska och psykiska hälsan. Det blir aktiviteter för alla åldrar såsom tipspromenad, prova på aktiviteter och utlottning av priser.
I år erbjuder Skördedagen fler aktiviteter, vilket är möjligt tack vare stöd från Sparbanken i Karlshamn.
Nytt för i år på Skördedagen är mer aktiviteter för barn, där det bland annat blir ett barnnummer Musik på studs med Dan Knagg, de barn som vill får medverka, berättar Jonathan Nilsson som är kultursamordnare i Olofströms kommun och som kommer att presentera allt under Skördedagen. Ansiktsmålning och barnaktiviteter med Teatersmedjan blir det och givetvis blir det godisregn med Tapper som hälsar på i Smakträdgården och på torget. Olofströms Hembygdsförening kommer att visa foton på gamla Olofström i en lokal i anslutning till torget och där firar man också Skördedagens 25 år genom att bjuda på blåbärskaka. Civilförsvarsförening, Energirådgivare och Brottsförebyggare finns på plats. Civilförsvarsföreningen kommer att informera om vatten och nödvatten som är en mycket viktig information. Hos brottsförebyggarna kommer ni att få veta at man kan rapportera in platser som känns otrygga via Olofströms Kommuns e-tjänst där man scanna en QR kod för att komma till e-tjänsten. Kl 10 öppnas dagen med ett välkomsttal av Rolf Jönsson och efter det kommer Miljöpriset att delas ut. Kl 13.45 är det utdelning av Kulturpriset. Förra året var det 800 till 900 besökare och de kommer från 10 mils radie.
Skördedagen är ett arrangemang inom ramen för kommunens arbete med hållbar utveckling. Precis som Äventyret Halen, fokuserar Skördedagen på kommunens vision om att Olofström skall vara en attraktiv plats där människor, teknik, kultur och natur möts i ett samspel som skapar förutsättningar för såväl utveckling som trygghet och omtanke. Invånare och näringsidkare ska uppfatta Olofström som en välkomnande och framåtsträvande kommun där möjligheter till utveckling och inflytande är goda. Olofström ska vara en plats som våra besökare återvänder till.
Bakgrunden till Skördedagen är att man från kommunens sida önskade en dag där det lokalt odlade stod i fokus, samtidigt som miljöfrågorna lyftes fram. Genom åren har det bland annat inneburit information om olika kommunala projekt på miljöområdet, lokalt hantverk och mat i massor. Lokala föreningar brukar också delta med olika typer av aktiviteter och information.
Sonja Lundh var den som var drivande när Skördedagen startade för 25 år sedan, hon var miljösamordnare då.
Välkomna till Skördefest, höstfest och folkfest lördagen den 28 september.
Text: Monica Oredsson
Foto: Privat

Föregående artikelSommarens möten med Kulturföreningen Borres Vänner
Nästa artikelVitt och Vackert har öppnat butik i Gustavstorp