Förr visste ”alla” var Sandbäck låg. Sedan föll det i glömska. Men nu har Sandbäck vaknat ur Törnrosasömnen. Ett 15-tal företagare, hantverkare, lantbrukare, konstnärer och entusiaster har startat nätverk och Sandbäcks samverkansförening. Nu är det dags för Påskrundan i Sandbäck och under våren blir det Valborgsfirande och Byaloppis.
En grupp eldsjälar, företagare och bybor ser till att byn åter finns på kartan. Och Sölvesborgs kommun har fått upp ögonen för bygden norrut, mellan Ryssberget och Pukaviksbukten. Den är i högsta grad levande med en massa driftiga människor. Sandbäck var länge en centralort för byarna mellan Ryssberget och Pukavik. Redan under stenåldern bodde folk längs ån och jagade och fiskade. Här hittades bronsyxor och minnen från vikingatiden. och på byns högsta punkt tronar ännu stora bautastenar.
Järnvägsstationen i centrum
Den bördiga åkermarken lockade. Och när järnvägen drogs fram och stationen byggdes på 1880-talet kunde varor och människor lätt transporteras över hela Sverige och ut på kontinenten. Och inte minst till hamnen i Pukavik vilket underlättade för stenbrottet i Örlycke och Iföverkens brytning av kaolin (porslinslera). De drog till sig mycket arbetskraft utifrån och här jobbade minst 200 personer i början och mitten av 1900-talet. Sandbäck blomstrade med butiker, bank, kafé, folkets hus, föreningar och varje år ordnades Valborgsbål, gökotta på berget och midsommardans.
Men under 70- 80-talet avfolkades bygden, folk pendlade till jobben i tätorterna och många unga flyttade. Stationen lades ner 1974. Butikerna stängde och det blev tyst i byn. Men vinden har vänt, under senare år har fler och fler företagare startat verksamheter i Sandbäck och byarna runt om. Unga barnfamiljer och äldre som söker en härlig miljö flyttar hit. Här finns restaurang och pub med fullständiga rättigheter, pop up-caféer, vandringsleder och guidade turer, föreläsningar och berättarkvällar om historia, natur och kultur; Snapphanarna på Ryssberget, Herulerna Vikingarnas föregångare, Pilgrimsleden, rara blommor och hälso-örter. Närproducerad mat, hantverk, redskap och konst, alla sorters varor och tjänster erbjuds hos företagen och i gårdsbutikerna runt om. Här finns det mesta och näringslivet blomstrar.
Välbesökta evenemang
2022 ordnades de första evenemangen här och sedan dess har det hela tiden utvecklats. Varje år arrangeras Påskrundan, Spökrundan (vid Allhelgona/Halloween) och Julrundan Då är det öppet hus och aktiviteter hos gårdsbutiker, företag, ateljéer, serveringar, marknads- och utställningslokaler. Folk från såväl Sölvesborg som grannkommunerna samt Skåne, Småland och även Stockholm och Malmö hittar hit.
-Vi har mellan 200 och 400 besökare vid varje evenemang och i år utökar vi med Valborgsfirande och Byaloppis i Pingst. Och det kan bli mer under sommaren med musikkvällar och guidade vandringar. Allt kan hända i Sandbäck, säger Elisabeth ”Bettan” Heneidy, Johanna Beijer, Lotta Håkansson och Stina Helmersson.
Text & Bilder: Stina Helmersson