Fr.v. Tommy Lundgren, Kim Persson och Samuel Linderström.

Sölvesborg
Säsongsfinalen hos Blue Note kännetecknades av hjärta och kärlek för den svenska och irländska visskatten och folkmusiken. `Grabbarna från Eken´ bjöd upp till en musikaliskt frejdig och svängig viskväll.
Wallenbergare
En av husmanskostens paradrätter stod på Golfkrogens meny. Det bjöds på den klassiska Wallenbergaren av kalvkött och Havets Wallenbergare av olika fisksorter med de traditionella tillbehören potatispuré, ärtor, lingon och brynt smör.
Två skivinspelningar
´Grabbarna från Eken´ är utbildade vid Irish World Academy of Music & Dance respektive Kungl. Musikhögskolan. Bandet startade 2019 med en spelning vid en PRO-träff. Kvällens sättning var Kim Persson flöjt, mandola och sång, Tommy Lundgren fiol och sång, Samuel Linderström dragspel och sång. Samuel har också varit musikalartist. Spelplatser under de fyra åren har varit skolor, pensionärsföreningar, kulturhus, festivaler, kyrkor m.m. Utöver liknande spelplatser har också en Ålandskryssning med temat Evert Taube klarats av. Två skivinspelningar finns på meritlistan, bägge med tolkningar från den svenska visskatten. Den första levandegjorde Evert Taubes låtar och den andra skivan tillägnades Carl Michael Bellmans såväl kända som okända visor.
Signaturmelodi
En kalasstart på spelningen var välkända ´Maj på Malö´ som framfördes med frejdig ackuratess där publiken nynnade med. Mer av Evert Taube blev det i ´Dans på Sunnanö´ där Kim cirkulerade bland den sjungande publiken och briljerade med sin blockflöjt, vilket var ett populärt inslag. Olle Adolphson presenterades i ett par visor, först ´Trubbel´ som Kim sjöng med inlevelse, därefter bandets signaturmelodi, ´Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken`. Mer svenskt i form av Cornelis Wreeswijks låt `Visa i Nybroviken` och därefter ett smakprov på deras tolkning av Bellman i visan ´Så lunka vi så småningom´. I förhandstipsen nämndes irländska toner och nu framfördes ´I´am a rover´ och ´Whiskey in the Jar´, kända från inspelningar med berömda folkmusikgruppen `The Dubliners`. Publiken var stormförtjust och belönade med kvällens längsta applåder. Som brukligt också extra nummer, nu i form av folksången ´The Leaving of Liverpool´. Musikerna kompletterade varandra på ett speciellt underhållande sätt genom hela framförandet, oavsett om det var irländska eller svenska toner.

Text: Heidi Eliasson/Ingvar Jagestad
Foto: Jan Eliasson

Föregående artikelMinnen från Möllehusen
Nästa artikelNy härlig inredningsbutik smäller upp portarna den 3 februari.