Sölvesborg
Den 17 juni 1397 lät drottning Margareta kröna sin adoptivson Erik av Pommern till kung över Sverige (med Finland), Danmark och Norge (med Grönland, Island etc) i Kalmar.
Därmed fullbordades hennes livsverk, det förbund mellan de tre skandinaviska kungarikena som har gått till historien som Kalmarunionen. Bakom händelserna låg en lång och blodig historia, och fortsättningen blev lika konfliktfylld. Men vad var egentligen Kalmarunionen? Hur lyckades Margareta få den till stånd, och vilka människor bar upp den efter hennes död?
Kulturarvsamordnare Marcus Bernhardsson säger att denna union styrdes ofta från det kungliga slott som monarken, hovet och rådsherrarna för tillfället befann sig på. Ofta var de på slottet i Sölvesborg, vilken var en mycket stor borganläggning.
I år är det 500 år sedan Kalmarunionen upphörde och unionen var av allt att döma en lysande tid för vår trakt. Unionen styrdes av en monark och var Europas största statsförbund under en krona.
Marcus fortsätter; Det skall bli spännande att se var Dick Harrison lägger tonvikten i detta hans anförande.
Föreläsningen ”Kalmarunionen och drottning Margareta samt Sölvesborg” sker på kulturarvslördagen den 9 september i Slottslängorna. Föreläsningen är kostnadsfri men biljett krävs. Biljett till föreläsningen laddas ner via www.solvesborg.se
Arrangör: Sölvesborgs kommun samt Kulturarv i Blekinge/Region Blekinge. Medarrangör: Riksantikvarieämbetet och Blekinge fornminnesförening.
Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets temadag som äger rum den andra helgen i september varje år.
Text: Patrik Lundin
Foto: Katarina Harrison Lindbergh