Sölvesborg
I början av 1500-talet tillhörde skånelandskapen Danmark och år 1536 genomförde det danska hovet en reformation där den katolska kyrkan avskaffades och Luthers-lära kom i dess ställe. Detta fick bl.a. till följd att de katolska prästerna, munkarna och nunnorna försvann från Danmark, klostren avskaffades och ibland också revs.
I Sölvesborg fanns det sedan år 1486 ett karmeliterkloster för munkar. Byggnaden var då sammanbyggd med S:t Nicolaikyrkan och denna klosteranläggning var ett av enbart två stycken i hela Blekinge under medeltiden. Just karmeliterorden var rätt ovanlig i det dåtida Norden och sedan reformationen för snart 500 år sedan, så har denna orden inte bedrivit verksamhet på just platsen för klostret, norr om kyrkan i Sölvesborg.
Men den 9 juli kommer det dock att bli en medeltida marknad på just denna gräsyta och både munkar och nunnor från karmeliterorden kommer att medverka samt sälja katolska böcker och hantverk på ruinerna av deras en gång imponerande klosteranläggning.
Kulturarvssamordnare Marcus Bernhardsson tycker att det är trevligt att bröder och systrar från denna orden kommer till Blekinge och säger;
-Utanför Malmö finns det två stycken konvent, ett för män och ett för kvinnor, och det är från dessa anläggningar som vi får besök i Sölvesborg då vi har den medeltida marknaden om någon vecka. Varmt välkomna till denna, det kommer att bli en del medeltida inslag, ifall vädret så tillåter.
Text & Foto: Patrik Lundin