Gerdie Ohlsson-Ekstrand

Sölvesborg
I april valdes Gerdie Ohlsson-Ekstrand till ny kassör för Kulturföreningen Borres Vänner. Gerdie har sedan Kulturöreningen Borres Vänner startades 2014 varit medlem i föreningen.
Vad gjorde att du åtog dig uppdraget?
– Fick frågan, lite oförhappandes, om jag var intresserad att bli kassör. En fråga som från början gällde revisorsuppdraget i föreningen. Kort betänketid blev ett snabbt; jag åtar mig uppdraget. Jag är i grund och botten en föreningsmänniska och vill engagera mig. Ekonomi ligger mig varmt om hjärtat och till professionen har jag varit lärare i företagsekonomi och samhällskunskap. Mitt föreningsengagemang genom åren har passerat med befattningar som ordförande, kassör och sekreterare, vilket gör att jag ser fram emot uppdraget.
Vilket är ditt tidigaste minne av Borre?
– Jag har aldrig talat med Borre själv, men min pappa träffade Borre vid åtskilliga tillfällen och via honom fick jag en bild av Borre. Under uppväxten såg jag honom, som ett originellt och säreget inslag i gatubilden, ofta sittande på en bänk i parken.
Har du någon favoritteckning av Borre?
– Det jag framför allt förknippar och gillar med Borres teckningar är alla händelser i Sölvesborg han förevigat på ett humoristiskt och slagfärdigt sätt. Ett bra exempel är teckningen om när polisen ”försvann” från Sölvesborg till Karlshamn.
Vad är på gång för föreningen just nu?
– Närmast på tur är att Borre Museum skall hålla öppet under sommaren på tisdagar. På Killeboms marknadsdag deltar föreningen igen efter några års uppehåll. Föreningens och Borres födelsedag firas traditionellt den 29 juli på Kopparsträdets Café med Borrebakelse.
Vad står på din önskelista för föreningen?
– Föreningens ekonomi är god och en fortsättning på den linjen ser jag fram emot. Givetvis också att fortsätta, i föreningens anda, att främja Borres livsgärning och bevara hans minne.

När polisen ”försvann” från Sölvesborg.

FAKTA GERDIE OHLSSON-EKSTRAND
Född: 1948 i sjukstugan, Sölvesborg.
Familj: Maken Bo, två barn, fem barnbarn.
Bor: Edenryd.
Läser: Biografier.
Edenryds vackraste plats: Tomsabo.
En dag utan ”Borre- arbete”: Trädgårdspyssel.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelSGIF:s P13 deltar i Sölvesborgscupen
Nästa artikelOm uttrycket Blekinge – Sveriges trädgård