Julen närmar sig och likaså alla våra olika jultraditioner, vissa traditioner är samma i de flesta familjer medan andra kan skilja sig. Julgranen är en tradition som de flesta hushåll tar vara på och behåller, men var kommer julgranen ifrån och varför har vi det som tradition?
Allt började med att skydda sitt hem med gröna kvistar, en tradition som började långt innan julgranen. Genom att ställa gröna kvistar framför gården eller runt ytterdörren så skyddades hemmet ifrån mörka makter.
Traditionen med att ta in en julgran och pynta, startades ursprungligen av protestanterna i de norra delarna av Tyskland. Det började i de högre samhällsklasserna men spred sig senare vidare ut från städer till landsbygden där de i lägre socialklasser bodde.
Runt 1800-talet spred sig julgranen som en löpeld runt om i andra länder, bland annat till Sverige. Den första svenska julgranen som vi har kännedom om fanns på Stora Sundby i Södermanland år 1741.
Julgranarna började pyntas med ljus gjorda av vax, äpplen, russin, rån, nötter och andra saker som man tyckte passade in på granen. Pyntet berodde också på vilka ekonomiska förutsättningar familjen hade, en del granar kläddes enbart med pappersfigurer som var hemmagjorda och andra som hade mer pengar köpte flera länders olika flaggor och glittergirlanger.
I toppen av julgranen placerades en stjärna eller en ängel. Stjärnan symboliserade Betlehemsstjärnan och ängeln symboliserade ärkeängeln Gabriel.
Julgranen kunde ha flera olika placeringar i hemmet, beroende på hur mycket plats man hade. Om det var högt eller lågt i tak. Julgranen kunde vara placerad på en pall, på bordet eller om man hade ont om plats så hängdes den i taket. Senare på 1800-talet började granen även placeras i julgransfoten, vilket de flesta familjerna nuförtiden placerar julgranen i.
Halmslöjden som många har hängandes i granen eller ståendes under julgranen, tror man kanske är en mycket gammal tradition. Fallet är att halmfigurerna började inte pryda granarna förrän runt 1960-1970-talet. Ett exempel på halmslöjd är de renar som vi kan se i flera hem under julgranen.
I dagens samhälle kan man välja och vraka bland både granar och pynt. Några av de vanligaste julgranarna att välja mellan är rödgran, silvergran (kallas även Ädelgran) och kungsgran (kallas även Blågran).
Text: Patricia Lundin