Karlshamn
Den ideella föreningen Djurskyddet startade 1885 och är Sveriges äldsta djurskyddsförening. Det är mest katter som blir omplacerade men det förekommer även hästar, sköldpadda, marsvin, kaniner och hundar.
När det hittas vilda djur tar de kontakt med en viltvårdare. I samband med Corona ställdes alla evenemang in och då uteblev också många utav föreningens inkomster. Felicia Isaksson kom på att hon kunde vandra och för varje 1000 kr som skänks går hon 1 mil.
Det har blivit promenader mellan Karlshamn till Nytorpet, Åryd och Sörgården vid olika tillfällen.
Idéen till vandringen uppstod när Felicia gick en guidad rundtur i Skåne där det funnits vulkaner. Då slog tanken henne att hon kunde förena nytta med nöje. ”Varje krona är guld värd” säger Felicia som syftar på insamlingen. Vandringarna har man kunnat följa på Djurskyddets facebooksida. Kattungen Sten hittades när han var runt 3 veckor under en sten, därav namnet. Vandringen som Felicia gjort har gett Sten chip och vaccin.

Eftersom Sten är föräldralös har han fått matats förhand med pipett. Felicia Isaksson älskar djur och har suttit med i styrelsen i 4 år. Hon tycker att Djurskyddet är en bra förening som är som en stor familj och som gör en bra sak. ”Man får se kattungar som växer upp och man vet att man har gjort något bra.” säger Felicia Isaksson. Djurskyddet är noga med att kolla upp jourhem och adoptionshem. Många gånger behåller jourhemmet katten.Den snabbaste adoptionen hos Djurskyddet tog 1,5 timme. Det var en skadad katt som togs till veterinär och då frågade veterinären vad som händer med katten efteråt. Eftersom katten skulle adopteras bort bad veterinären om att få adoptera den själv. Lunda är en trefärgad sköldpaddsfärgad honkatt, vilket inte hör till vanligheterna. Hon hittades på Djurlunden, är väldigt tam och kelen och söker efter ett nytt hem.

Djurskyddet tar tacksamt emot fler förslag på insamlingar för djuren. Det eftersöks även fler jourhem eftersom de fått in väldigt många katter i år. På djurbegravningsplatsen Djurlunden är fler volontärer välkomna. Om det är någon som kanske saknar trädgård får de gärna komma till Djurlunden och hjälpa till med att klippa gräs och hålla fint. Alla bidrag är välkomna! Både i pengar, tid och saker. Det händer att det skänks saker till katterna och det är väldigt uppskattat. Det är viktigt att kastrera sina katter eftersom en okastrerad honkatt kan få 120 ungar under sin livstid och i sin tur kan ungarna föröka sig när de blir könsmogna. Det är även viktigt att vaccinera eftersom kattsnuva och kattpest sprids lätt. I Djurskyddets webbshop kan man bidra genom att handla och på Facebook kan man hålla utkik efter lotterier. När de har lotteri får kattungarna dra vinstlotterna genom att dra upp lapparna. Detta brukar även livesändas på Facebook vilket är mycket uppskattat av deltagarna. Djurskyddet har en vision om att kunna öppna djurhem men det får framtiden utvisa. Medlemmarna arbetar ideellt men de får lön utav djuren genom goda skratt, kärlek och underbara katter berättar Felicia Isaksson. För att engagera sig eller donera något till föreningen kan man hitta kontaktuppgifter på deras Facebooksida eller www.djurskyddet.se/karlshamn


Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelAtt semestra på hemmaplan
Nästa artikelMöjligheterna i betong blir deras fokus