Sabina Kerbavac och Hasse Blomkvist.
Sabina Kerbavac har siktet inställt på att få fler att uppmärksamma blodgivning. Ofta har blodbankerna på sjukhusen blodbrist och vädjar till folk att bli blodgivare.
Hon har varit med i media förut angående hur viktigt det är med blodgivning. Hon berättar ”När jag gick dit nästa gång för att ge blod var där en man som sa att han och hans fru sett reportaget och att de efter det bestämt sig för att bli blodgivare. Det värmde mitt hjärta.”
Sabina började att donera blod för några år sedan. Men hon ångrar idag att hon inte började tidigare och säger ” Det känns fel i mig att inte ge blod när jag vet att jag är frisk och kan hjälpa en annan människa i nöd.” Hon tycker också att det är viktigt att informera om hur det går till och att det faktiskt är en ganska lätt gärning att göra. Det tar 10 minuter och kan rädda upp till tre personers liv. På Sabinas arbetsplats får man lov att donera blod på arbetstid. Det tycker hon att fler arbetsgivare ska erbjuda. Då hade säkerligen fler blivit blodgivare för att göra denna viktiga samhällsnytta. Blod går inte att frysas ner och lagras utan det är en färskvara som endast varar i 6 veckor. Därför behövs regelbunden blodgivning för att det hela tiden ska finnas tillgängligt blod i blodbankerna.
Sabinas vän Hasse Blomkvist blev tillfrågad om han också ville vara med på intervju. Han har donerat blod i ca 6 år och på frågan varför man bör uppmuntra till att donera blod svarar Hasse – ” För att det finns nästan alltid brist på blod i stora delar av landet och det är något alla kan hjälpa till med.” Hasse är medveten om hur mycket blod som behövs varje gång en operation skall genomföras och då han har den vanligaste blodtypen så behövs det mycket blod för att fylla bankerna.
Hasse säger ”Bra att tänka på är att kanske ha med sig druvsocker eller liknande för att balansera den temporära blodförlusten. Man får en macka och dricka efter man har lämnat blod men det är inte alltid det kanske hjälper. Sen är det olika från person till person men speciellt första gången kan det vara bra att ta med sig något extra innan man vet hur man reagerar på att lämna blod.”
Om man funderar på att bli blodgivare måste man först anmäla sig och sedan kallas man till att utföra ett blodprov. Vid nästa tillfälle får man donera blod och då får man först fylla i en hälsodeklaration, och det får man göra vid varje tillfälle som man ska donera blod. På hemsidan www.geblod.nu kan man läsa mer om när man får donera och vad som kan vara bra att tänka på.
”Jag tänker som så att en dag kanske jag själv behöver blod för att kunna fortsätta leva, eller någon närstående. Då vill jag känna att om jag tar emot blod som en blodgivare har varit fin att ge, vill jag också när jag kunde ge samma tillbaka” säger Sabina Kerbavac.
Text: Veronica Palmgren
Foto: Sabina Kerbavac
Föregående artikelMörrum lyste upp med julmarknad
Nästa artikelNördarnas mecka “Freaks of Fantasy” har öppnat i Karlshamn