På Begravningsbyrån Ing-Marie i Asarum är Saga en av de populäraste kistorna just nu. Varannan kista som säljs är Saga. Då finns det ett flertal andra kistor att välja mellan.
– Fantastiskt att många tänker på miljön, även vid svåra stunder, säger Ing-Marie Lange. Saga kistan är inte mycket dyrare än många av de andra kistorna.
När Begravningsbyrån Ing-Marie hade öppet hus kom det många nyfikna besökare och frågade om den miljövänliga kistan. Några damer kom från Karlshamn och undrade när föredraget började. Men Ing-Marie hade inte tänkt hålla något föredrag om begravningar men det gav henne en idé inför framtiden att det kan man anordna. Det är allt vanligare att människor vill prata om döden och hur man kan ta avsked.
Miljövänliga kistan som fått heta Saga är verkligen en framgångssaga. Det är Fredahl Rydéns som tillsammans med OrganoClick står bakom den formpressade kistan och det tog 20 år av forskning och 8 år av hårt arbete att få fram kistan. Vid tillverkning går det åt hälften så mycket träd och naturen kan ta hand om den på ett mindre krävande sätt vilket gör det mer hållbart för miljön. Kistan formgjuts av biokomposit och med rundade kanter ger den ett mer mjukare intryck. Den är gjord med organiska och naturliga råvaror utan syntetiska kemikalier. Även inredningen i kistan är miljövänlig i naturmaterial och allt är handgjort i Nybro. Detta är en helt svensk produkt. Kistan Saga är också betydligt lättare med sina 20 kg än en vanlig kista som väger 40 kg. Än så länge finns den bara i vit men det är också en färg som passar alla.
1994 började Ing-Marie Lange jobba på Yngves begravningsbyrå. Yngve var då 74 år och han lärde henne mycket. 1997 tog hon över begravningsbyrån och den fick då istället heta Begravningsbyrån Ing-Marie.
Tidigare låg begravningsbyrån på Storgatan i Asarum och då hade dem 60 kvadratmeter.
2018 flyttade de till 220 kvadratmeter på Dyks väg för att verksamheten har blivit större. De har ett rum där man kan anordna begravningar. Man behöver inte ha begravning i en kyrka om man inte vill säger Ing-Marie. Hon berättar att de haft anhöriga som velat ha begravning eller minnes-stund bland vitsippor i skogen eller vid Mörrumsån där den avlidnes favoritfiskeställe var. Det är viktigt att ta farväl men var och hur är ett personligt val. Ing-Marie och hennes anställda Marie Nilsson och Lotta Frisk tycker att det är ett fantastiskt arbete där de träffar många människor. De är lite som spindeln i nätet där det ska planeras och bokas inför varje begravning. Ingen dag är den andra lik. Det viktigaste är dock att ta hand om de efterlevande så att de känner sig trygga, sedda och hörda.
Omtanke är deras ledord.
Text & Foto: Veronica Palmgren