Norje – Jag fick en pratstund med Lars Franzén på Hälsodagen den 5 september. Lars Franzén är sekreterare i en ideell förening – Önskeambulansen.
Det började i Västra Blekinge 2011 med en tidningsnotis om ”önsketransporten” om verksamhet i Amsterdam, där man hade 10 fordon.
Israel hade också en förening och verksamhet, som enligt uppgift hade svenska bidragsgivare.
I Tyskland kallas ambulansen för – ”Wünschewagen” (önskan).
När Önskeambulansen bildades 2011 i Blekinge hjälpte landstinget till och lånade ut en ambulans de första åren. År 2013 fick föreningen i Blekinge en egen ambulans. Genast gjordes en ”hälsokontroll” av bilen, som var helt frisk. Ambulansen skänktes av Falck och bilen servades och lackerades av ett lokalt företag.
Syftet med Önskeambulansen är att förbättra livskvaliteten för svårt sjuka och funktionsnedsatta människor. Att uppfylla behov och önskemål som den sjuke har. De finns de som inte högre önskar än att få komma till havet, besöka en grav, vara med om dop, bröllop, fira högtidsdagar eller träffa någon personen/kunden inte mött på länge.
Lars och hans kollegor har mött och möter många människor som öppnar sitt hjärta och berättar många olika levnadsöden, som berör starkt och stämmer till eftertanke.
Önskeambulansen kör i Blekinge. Skåne och i södra Småland.
Längre turer förekommer också t. ex till Karlstad eller Västerås.
Alla i föreningen kör och arbetar helt gratis och det kostar inte heller någonting för kunden.
När kunden beställer en transport har föreningen ett frågeformulär att hålla sig till som stöd. Det gäller att ta reda på om man kan genomföra körningen utan problem.
nskeambulansen hjälper inte till med några medicinska insatser eller sjukvård. Skulle en körning kräva att det behövs sjukvårdspersonal, så ordnar man det.
Devisen är Din önskan-Vårt Uppdrag!
Lars förundras också över den givmildhet de stöter på hos människor, andra föreningar och företag, som ställer upp med olika tjänster.
PRO passade på att skänka 1800 kr till Önskeambulansen den 5 september på Hälsodagen.
När de servade bilen senast fick de höra :”Nästa service kan vi väl få bjuda på”. När de ville veta vad 30L färg kostade fick de svaret: ”Det kostar ett handslag”.
Ambulansen föreningen äger nu är 14 år gammal och måste fungera utan minsta problem. Därför sköts ambulansen med noggrann service och underhåll kontinuerligt.
Föreningen satsar på utbildningsdagar för nya och gamla medlemmar samt besöker mässor för blå- ljuspersonal.
Önskeambulansen jobbar för att flera föreningar ska bildas i Sverige.
Uppsala har en förening sedan några månader och flera är på gång.
Inom en snar framtid hoppas föreningen att också kunna erbjuda rullstolsburna sina tjänster.
Text & Foto: Karin Mattsson-Coll