Niklas Kämpargård är journalist, författare och fotograf född i Sölvesborg.
Han har givit ut flera böcker bl. a: Bondens skafferi, Resa med barn, Lev som en bonde och i slutet av maj kommer boken ”Vandra Blekingeleden” ut.
Det var 107 personer som lyssnade med stort intresse på vad Niklas Kämpargård hade att berätta.
Hela Blekingeleden är 26 mil rakt igenom Blekinge från Sölvesborg till Bröms (Freden i Brömsebro) och leden består av 15 olika långa etapper. Blekingeleden invigdes i maj 1982 och Blekingeleden och Skåneleden sammanfaller med varandra på Ryssberget.
En led man kan vandra är att starta vid Halens camping i Olofström och gå via Slagesnässjön till Kyrkhult. Från Kyrkhult går det att följa Mörrumsån och från Mörrumsån kommer man till Järnavik via Långasjönäs.
En annan utgångspunkt är Sölvesborgs järnvägsstation där man följer leden utanför Norje, som är berömt för sina stora rockfestivaler varje år. En bit utanför Norje har det gjorts stora arkeologiska utgrävningar, där förmultnade fiskben hittats i s.k fermenteringsgropar och fiskbenen förvarades i sälskinnspåsar.
Fynden visar att det är mycket troligt att ”Nordens Vagga” fanns här för ca 9000 år sedan.
Tanken är att man ska kunna vandra året runt med olika slags service på vägen: mat, logi, information. Det är viktigt med alla entreprenörers insatser betonar Niklas.
En svensk forskare planerar att åka till Patagonien (sydligaste spetsen av Sydamerika). Forskarna dyker och borrar på havsbotten för att undersöka hur länge det funnits människor.
En metod som andra forskare använt sig av i Pukaviksbukten för att få fram hur länge det funnits människor. Landhöjningen och kustprofilen har förändrats dramatiskt under så lång tid och vattnet har stigit hela tiden.
Attractive Hardwoods är ett EU-projekt som vill öka ekoturismen och det finns många unika miljöer på Blekingeleden.
Arrangörer var Sölvesborgs Kultur och bibliotek och Studieförbundet Vuxenskolan.
Text & Foto: Karin Mattsson-Coll