Det började när Lina Odell som är uppväxt i Falun, Dalarna, tänkte att hon nu när hon bott i Blekinge så länge nog skulle sy sig en egen Blekingedräkt.
Men hon blev förvånad över hur svårt det var att få tag i mönster eller information. Hon kände att i Blekinge var det tyst, det fanns ingenstans att vända sig. Det finns många i Sverige som syr folkdräkter och engagemanget är stort på en Facebooksida som heter ”Vi som gillar folkdräkter”, och i övriga Sverige verkade det inte vara samma informationsglapp, utan information var lätt att få. Lina kontaktade då sina vänner från skoltiden på Sätergläntan, Institutet för slöjd och hantverk i Insjön, Dalarna. Så tillsammans med Lisa Stormlod och Kerstin Nordlinder Arlid har hon startat ”Blekingelivet, en blogg om Blekingedräkt, Blekinges dräktskick och tradition” där de själva letat upp och samlat in information de delar med sig av.
De har nu varit igång snart ett år och även startat ett Instagramkonto där de delar med sig av vackra foton av dräkter och deras sökande i museums arkiv. De tre bor inte på samma ort utan håller kontakt via internet och träffas så fort det blir tillfälle, och denna kvällen träffar jag Lina och Lisa över en kopp thé. De har mycket kunskaper tillsammans och berättar för mig att eftersom Blekinge är så nära kusten har det handlats väldigt mycket utomlands, så Blekingedräkter har haft finare sidentyger, köpetyg och smycken från nordtyskland medans det norröver varit mer hemvävt. Och det blekrosa och ljusblå som vi så ofta förknippar med Blekinge i själva verket är solblekt blått och rött, så det har blivit ett missförstånd som levt vidare.
Blekingedräkten är mycket mer mångsidig än bara de två färgerna, och de har funnit mycket färgrika och varierande designer i verkligheten när de gjort sina museebesök. Dräkten en har sett ut på många olika vis beroende på din samhällsstatus och vissa färger var förbehållna de högre stånden.
Nu hoppas de med sin blogg kunna göra något folkbildande och mer tillgängligt för fler som är intresserade. Så ta en titt på vad dessa engagerade tjejer själva har sytt upp för dräkter och vilken information de har samlat in. Verkligen intressant och lärorikt och de fortsätter just nu själva utveckla vår älskade Blekingedräkt. Och är du själv intresserad? Då håller Lina sommarkurs i ämnet på Blekinge Folkhögskola, där du kan få lära dig ändra passform på dräkten du redan har och lära dig mer om folkdräkters historia.
Text: Ann-Margreth Färmnell