Anneli
Annelie Einarsson framför sin vedugn. Foto: Daniel Sverkersson

Kyrkhult
Några kilometer utanför Kyrkult ligger en gammal lada som har renoverats om till en spännande form av verksamhet, man har bevarat mycket detaljer från förr och byggt om för att göra denna passande verksamhet. Ett café kombinerat med ett vedugnseldat bageri!

utifrån
Vedugnsbageriet utifrån.

Vid vägen när vi anländer till vår destination är det skyltat med Röshults vedugnsbageri, det

ger genast en inbjudande och välkomnande känsla. Väl inne på Bageriet träffas Anneli Einarsson, kvinnan som driver verksamheten. Hon berättar lite om vad hon erbjuder på denna plats.

-Vi har upplevelser, historiska föreläsningar från förr i tiden, på lördagar håller vi öppet vår caféverksamhet och gårdskrog för allmänheten.

Bakom Anneli syns hjärtat i hennes verksamhet, en stor vedugn där allt bröd blir till, men även vedugnsbakad pizza! Kaffet som serveras på bageriet är kokkaffe, allt detta på ett traditionellt vis, det ger en känsla av en tid som en gång varit.

Café
Cafeét inne på bageriet inne i den ombyggda ladan bjuder på många
historiska vyer.

I själva ladan är det mycket som har tagits tillvara för att visa hur det var förr, det är lite av en resia i tiden att komma in här.
Många vänder sig till Anneli för att höra om det går bra att visa upp gamla saker från svunnen tid, här finns gamla tavlor på folk som bodde i området, skedar gjorda av kohorn och tallrikar av trä. Hon byter ibland ut det som syns i caféet, just för att variera. Vid entrén hänger även en gammal klänning från början av 1900-talet.

Anneli berättar vidare om de olika sorters bröd som bakas här, bland annat har det bakats så kallat överlevnadsbröd, gammaldags kringlor gjorda av barkbröd som folk har fått smaka av, även förr i tidens munkar, som då var kakor man gjorde på kontinenten.

Bröd
Nybakat havrebröd gjord på
havregrynsgröt, vete, råg och surdeg.

-Vi har många evenemang här, vi har till exempel haft flera sällskap som kommer hit för att prova på att baka tillsammans. Vi hade en äldre herre i 90-årsåldern som berättade att han aldrig bakat i hela sitt liv och tänkte inte göra det heller, men det gjorde han!

Att stå och baka här är som en historie- och hemkunskapslektion på samma gång.

För Anneli är det viktigt med råvarorna, därför köper hon in mycket närodlat och har kontakter där hon köper in råvaror till sina pizzor, parmaskinka från Italien, oliver med mera. Pizzorna har varit väldigt populära under sommaren och när hon visar menyn har dom döpts till personer som en gång bodde i trakten, det finns bland annat Margareta, Flötta Märta och Gloria Swansons.

Nu vankas det skördefest i Olofström och Anneli bakar då bröd efter säsong som kan innehålla squash, pumpa och morötter.

-Framöver kommer vi ha after noon tea, bland annat den 29 oktober, som är stor tradition i

trä
Gamla skedar från förr gjorda av kohorn och tallrikar av trä.

Storbritannien. Vi kommer ha en brunch runt allahelgon och Mårtens afton den 12 november där det kommer serveras gås och äppelkaka till efterrätt. Framåt jul kommer jag baka vörtbröd och arrangeras ett traditionellt gammaldags julbord.

Text & Bild:
Daniel Sverkersson

Skylt
Välkomnande skylt från vägen.
Föregående artikelSPF-Bokens Mästerskap i Golf
Nästa artikelFiber för företag