Matilda Åkesson, Rose-Marie Joelsson, Charlotte Åkesson och Ulrika Svensson som nu vill ha fler vänner i föreningen.

Bromölla
Tunnbyringen har servat Bromöllaborna i 50 år.

Tunnbyringens Folkdanslag startades 1967 och en av de som tog initiativet till detta var Elsa Nilsson.
Man var cirka 25 dansare som i stort sett uppträdde på vartenda firande i kommunen. På Strandängen där man firade Svenska flaggans dag, Midsommarfestligheter på Tians Gård, även julmarknaden som också låg vid Tians Gård. Tjugonde Knut så dansades julen ut och detta var på torget i centrum. Efter lite avhopp så fick man inte ihop antal dansande par och då åkte man till Jämshög och Holje Folkdanslag för att kunna dansa.
Efter första ordförande Hasse Bengtsson flyttade till Lomma valdes Tord Jeppsson till ny ordförande 1970. Gösta Erlandsson engagerades som dansledare och dansen tog fart med många nya dansare som anslöt sig. Och det ordnades gammeldanskurser i Tiansgården. Föreningen anslöts till Svenska ungdoms-ringen och man anordnade för första gången Långdansen på ValjeNöje, här deltog genom åren som mest 240 personer i dansen ( 1977). Det visade sig att eftersom man börjat dansa på Strandcaféet så ökade publiktillströmningen också. 1974 anordnas gammeldanskurser med totalt 350 deltagare, Grödby och Edenryds byafester drogs igång. Samma år bildas ett barnlag med cirka 40 barn inskrivna och man dansar på Killebom för första gången. 1977 hade man tre olika barnlag i gång med cirka 87 medlemmar och det rekordstora deltagande blev hela 260 personer i långdansen.
Genom åren har det ordnats Lucia-firande på ValjeNöje, fjällvandrande, dans på många orter och hamnfester, gökotta karnevaler, dansuppvisning på Skansen.
1982 kom något som verkligen satte fart på ungdomarna.
Den nya programpunkten detta år blev Stuffa-uppvisning som skulle locka ungdomar till höstens Stuffakurser. Det blev en succé som lockade 400 ungdomar att anmäla sig till kursen. Med hjälpa av 25 hjälpdansledare från Tunnbyringens ungdomsverksamhet så blev det en stor framgång. Man sa att Stuffa var det mest positiva som hänt ungdomen i våra trakter. Följande år så fortsätter ” Jag vågar Stuffa” med 250 – 300 dansande varje gång.
Det skulle dröja till 1985 att man skulle utse Tunnbyringen till årets kulturpristagare i Bromölla.

Midsommarstången bärs fram, Midsommar i Valje.

1989 lämnade Tord Jeppson över ordförandeklubban efter sina 18 år till sin dotter Kerstin Svensson. Tord som då varit med och dra igång och växla upp verksamheten tvingades lämna för vikande hälsa och många nämner honom fortfarande som den som betytt mycket för föreningen. Självklart har många personer dragit i evenemang och gjort föreningen till vad den är i dag.
Från att varit 678 medlemmar 1984 fick man vänja sig vid att medlemsantalet genom åren sjönk ner till runt hundratalet under åren fram till 1997 när man firade 30år som förening.
Det är i dag en förening som fortfarande har ett flertal uppvisningar och man söker nu efter fler som är intresserade av att dansa och ha trevligt i föreningen. Det finns fortfarande både ungdomslag och vuxenlag så vill du dansa och få motion är det bara att kontakta Rose-Marie Joelsson 0709- 927660.

Ett av barnlagen på den tiden det begav sig. Här känner många igen sig.

Föreningen bjuder in till 50-årsjubiléeum den 10 september på Tians Gård. Det finns naturligtvis ett program som arbetas fram men i dag vet vi att det blir hantverksmarknad, dansuppvisning, kaffe-servering, korvgrillning samt musik av familjen Carr från Hjärnarp.
Föreningen jobbar fortfarande med att besöka ålderdomshem dansa och fika annars blir det ingen sommar, midsommar i Valje är också tradition med långdans som fortsätter åre efter år. Här klär man midsommarstång och reser som seden bjuder. Det är medlemmarna själva som bakar och säljer fika.
Nu uppmanar Matilda, Rose-Marie, Charlotte och Ulrika alla som vill dansa att höra av sig och prova på eller gå kurs. Dels är det viktigt att kunna upprätthålla en tradition men mest för egen skull.
På frågan om man måste ha dräkt för att få dansa så får vi svaret att man absolut inte behöver ha dräkt men att det finns dräkter som man kan få låna. Dräkttraditionen är att man använder Willands, Gärds Blekinge.
Men det viktiga med dansen är att få uppleva glädje och motion genom tradition.

Text : Patrik Lundin
Foto: Patrik Lundin
Foto: Privat

Föregående artikelStartskott för Bromölla marknad
Nästa artikelLions tradition: Humlerallyt