Bromölla
Torsdagen den 24 september besökte bildhistorikern, bildläraren och fjärilssamlaren Björn Dal Tiansgården. Björn har arbetat på Universitetsbiblioteket i Lund och haft ansvar för 100 000 hyllmeter böcker. Det är alla böcker som trycks i Sverige, ett ex. till universitetet och ett till kungliga biblioteket.

Hembygdsvännerna blev också informerade om hur många böcker som trycktes på 1400-talet och fram till i början av 1900-talet. Utvecklingen var enorm, och gick från ca 40 stycken tryckta böcker till ca 10 miljoner böcker i början av 1900-talet.
– Det var kineserna som var först i världen att trycka böcker, säger Björn.

Hembygdsvännerna fick också känna på och läsa de medtagna gamla böckerna med träomslag eller en förgylld bok med mässingbeslag. Särskilt boken Hemmets läkarbok, från 1900-talets början, höjde stämningen på föredraget när Björn vek upp sida efter sida gällande mannens och kvinnans kroppsliga utseende i anatomiska planscher.

Lagerholms Hemmets läkarbok var en populär medicinisk rådgivare för friska och sjuka i början av 1900-talet.
– Vad skulle vi ha gjort utan dessa bilder och texter från 1600-talet, då hade vi inte fått reda på så mycket om historien, säger Björn. I dagens Sverige så finns det ca 10 000 amatörbokbindare.

Efter föreläsningen fick besökarna visa upp sina böcker och få dem värderad.

Ivetofta Hembygdsförening tackar Björn Dal för en intressant föreläsning om bokens resa fram till idag.

Text & Bild: Peter Lennartsson

Föregående artikelNätet – ett nytt ungdomscenter
Nästa artikelEn utflykt med luffare och glas