Sölvesborg
I Ryssbergets bokskogar lever det vilda mufflonfår, och det är inte ovanligt att man ser dem kika fram i gläntor och på ängar omkring Ryssberget.

Mufflonfåret är inte en inhemsk art i Sverige. De vilda flockar som finns är resultat av smitningar från hägn eller i vissa fall illegala utsättningar i naturen. De är mycket ortstrogna till naturen och därför kan man inte se någon större spridning på de vilda flockar som finns.

Mufflonfåret är troligtvis tamfårets förfader och är något högre än rådjur, men betydligt tyngre. De är också det enda slidhornsdjuret i Sverige, och istället för att fälla sina horn som hjortdjuren så växer de varje år. Gamla baggars horn kan ibland kröka sig runt i en hel cirkel. Ibland kan även tackorna ha små horn, men det är sällan de blir mer än korta stumpar. Förutom på hornen så skiljs könen lätt åt genom att baggens pälsa ofta har en vit nyans över ryggen, som om han har en sadel.

Under sommaren lever mufflonfåren främst på gräs och örter och under vinterhalvåret gärna på bärris, lavar och ibland även bark. På Ryssberget växer mycket av deras favoritföda och där finns en värdefull lavflora med ett flertal ovanliga arter så som lunglav och bokvårtlav.

När man är uppe och tar en trivsam promenad längs Ryssbergets vandringsleder kan man passa på att spana efter mufflonfåren, kanske får man syn på dem bland buskar och träd!

Text: Petra Horning
Bild: Monica Berg

Föregående artikelKristoffer tar sig till SM i Bodybuilding
Nästa artikelNu är hösten här!